Genel

MDF Nedir? MDF-Lam Nedir? Lake Nedir?

MDF, en popüler mobilya malzemelerinden biridir. Açılımı Medium Density Fiberboard yani Türkçe anlamı ile orta yoğunluklu lifli levhadır. Doğada MDF bulunmaz, insan yapımı ahşap bir malzemedir. 

Genellikle levha veya levha olarak satılan işlenmiş bir ahşap ürünüdür. Endüstriyel öğütme yan ürünlerinden, talaş veya odun talaşlarından üretilir. Bunlar kurutulur, reçine ve mumla birleştirilir ve paneller halinde kalıplanır. Bu paneller ısı ve basınçla işlenir, sert şekillere sıkıştırılır. Daha sonra zımparalanır ve MDF levhalar olarak satılabilecek şekilde belirli boyutlara kesilir.

MDF’nin Avantajları

MDF’nin inşaat projelerinde çeşitli avantajları vardır:

  • Ahşaptan Daha Düşük Maliyet: MDF levhalar gerçek ahşaptan daha ucuz bir maliyete sahiptir ve gerçek ahşap ürünlerinin görünümünü vermek için lamine edilebilir.
  • Görsel Seçim: MDF, gerçek ahşap izlenimi vermek için boyanabilir veya kaplamalarla kaplanabilir. Ayrıca doğal ahşaptan çok daha hızlı boyanır ve renklendirilir.
  • Pürüzsüz Görünüm: MDF, gerçek ahşapta oluşabilecek kusurlardan hiçbiri olmadan pürüzsüz bir görünüm sunar. Ayrıca, ahşapla aynı ölçüde sıcaklık nedeniyle boyutunda dalgalanma olmaz. 
  • Böceklere Karşı Dayanıklı: Üretim sürecinde kullanılan kimyasallar, MDF’ye termit gibi böceklere karşı dayanıklılık kazandıracaktır.
  • Çevre Dostu: MDF, ahşap üretim sürecinde atık parçalarından üretildiği için atıkların en aza indirilmesine yardımcı olur.
  • Delmesi ve Ölçüye Göre Kesmesi Kolay: MDF’de damar yoktur, bu da hasar oluşmadan kolayca delebileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca, üzerinde makineler kullanarak çok çeşitli şekillerde kesebilirsiniz.

MDF’nin Dezavantajları

  • Karşılaştırmalı Güç Eksikliği: Gerçek ahşapla karşılaştırıldığında MDF levhalar o kadar güçlü olmayacak ve ahşabın dayanabileceği aşırı basınçlara dayanmayacaktır. Ayrıca gerçek ahşabın ömrüne sahip olmayacaktır.
  • Kullanım Zorlukları: MDF, gerçek ahşaptan daha düşük yoğunluğa sahip olduğundan, kullanım için daha fazla çivi gerektirecektir. Genel olarak, MDF’ye çivi veya vida yerleştirmek zor olabilir.

MDF-Lam nedir?

MDF-Lam, ham MDF levhanın üzerine sektörel kağıtların kaplanması ile oluşan dekoratif bir MDF levha ürünüdür. Sektörel kâğıttan kastımız binlerce renk ve desene sahip kağıtlar. Bu kağıtlar MDF tablanın üzerine kimyasal reçine ve sıcak presleme ile yapıştırılır ve böylece desenin ayrılması engellenir. MDF- Lam suya ve ısıya dayanımı yüksek kağıtlar ile yapılır bu sayede ham MDF levhadan daha özellikli bir ürün ortaya çıkmış olur. Özellikle mobilya sektöründe ve dekoratif ürünlerin kullanımı için uygun bir malzemedir ve günümüzde mutfak dolapları, dekoratif masa ve sehpalar başta olmak üzere pek çok alanda kullanımı yaygındır. MDF ile MDF-Lam arasındaki fark, yüzeydeki melamin katmanıdır.

Lake nedir?

Dekorasyon anlamında sık kullanılan terimlerden biridir lake. Ahşap, sunta MDF gibi malzemelerden üretilir ve daha sonra selülozik boyalarla istenilen renkte boyanır. Bu şekilde üretimi gerçekleşen mobilyalara lake denir. Diğer bir tanımla lake, astarlama tekniği ile yapılan bir cilalama yöntemine verilen isimdir.

MDF Levhaların Kullanım Alanları Nelerdir?

Mobilya: MDF genellikle hem önceden yapılmış hem de demonte mobilya yapımında kullanılır. Bunlar raflar, dolaplar veya diğer dekoratif tasarımlar olabilir. Bir araya getirildiklerinde, MDF dolaplar genel kullanım için yeterince güçlü olabilir, ancak normal ahşaptan daha düşük bir mukavemet seviyesi sunarlar. Raflar için, MDF uzunlamasına sarkabilir, bu nedenle muhtemelen sağlam bir ahşap alt çerçeve gerekecektir. MDF üzerindeki boyama ve diğer dekorasyon yöntemlerinin kolaylığı da faydalar sağlayacak ve çok çeşitli görünümlerin kolayca uygulanmasına olanak tanıyacaktır.

Döşeme: MDF levhalar, çekici levhalar halinde kesilerek geçici döşeme olarak kullanılabilir. MDF’nin gerçek ahşaptan daha kısa bir raf ömrü olduğundan, bu kalıcı bir kurulum değildir. Ayrıca, MDF ve suyun karışmadığını da hatırlamakta fayda var. Bu, MDF’yi bir mutfak veya banyoda döşeme olarak kullanmanın, dökülen sudan dolayı levhaların şişmesiyle sorun yaratabileceği anlamına gelir, ancak suya dayanıklı modeller mevcuttur. Düşük maliyeti nedeniyle, MDF mükemmel bir geçici döşeme çözümü olabilir.

Süpürgelik: MDF, bir evin her yerinde kullanılmak üzere pürüzsüz süpürgelik tahtaları inşa etmek için kullanılır. Damar ve kusur eksikliği nedeniyle MDF, bozulmamış bir görünüm verebilir ve ayrıca çok çeşitli renklerde kaplanabilir. MDF’yi şekillendirmenin kolaylığı, çeşitli süpürgelik tahtaları tasarımlarına da olanak tanır.

Pencere Pervazları: Pürüzsüzlüğü ve kolay dekorasyonu nedeniyle MDF, pencere pervazlarında yaygın olarak kullanılır. MDF, yuvarlak bir şekle oyulabilir ve beyaz gibi renklere boyanabilir. MDF’den yapılmış pencere pervazları satın alırken, nemin tehditleri nedeniyle neme dayanıklı modeller satın almaya bakmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir