Genel

CAM ÇEŞİTLERİ

Cam çeşitleri denince akla öncelikle binalarda yapı malzemesi olarak kullanılan camlar gelir. Ancak camlar, çeşit konusunda teknolojinin de gelişmesi ile farklı alanlara yayılmaya başlamıştır. Günümüzde pek çok farklı alanda değişik türde camlar kullanılmakta ve bu sayede daha estetik görüntüler elde edilmektedir. Camların büyük bir kısmını genel olarak pencere camları oluşturmaktadır. Pencere camlarının yanı sıra vitrin camları, raf camları, kapı camları, korkuluk camları ya da duvar yerine kullanılan camlar da son dönemlerde sıkça karşılaştığımız kullanım alanları olarak karşımıza çıkar.

Düz Cam

Genelde pencereler, kapılar ve şeffaf duvar bölmeler için kullanılan bu cam yaprak cam veya plaka cam olarak da bilinir. Bazı modern mimar ve otomotiv uygulamalarında düz cam plakalar bükülmek suretiyle kavisli bir forma dönüştürülür.

Ultra Clear Cam

Clear, Ekstra Clear ve Ultra Clear camlar, camın berraklık ve optik kalitesini ifade etmek için kullanılan terimlerdir. (İngilizcede Clear – Mid-iron – Low-iron olarak adlandırılırlar.)

Normal cam ile Ultra Clear camı birbirinden ayıran bazı özellikler bulunmaktadır. Normal bir cama kesitinden baktığınızda şeffaf olduğu düşünülen camın aslında hafif bir su yeşili renge sahip olduğunu fark edebilirsiniz. Oysa Ultra Clear cam, bu su yeşili tonunu taşımayan daha berrak bir yapıya sahiptir. Ultra Clear cam üzerine herhangi bir renkte boya sürdüğünüzde, o renge daha sadık bir şekilde yansıtma özelliği gösterir. Bu nedenle, dekoratif amaçlarla cam kullanımı tercih edildiğinde, Ultra Clear camlar en popüler seçenekler arasında yer almaktadır.

Bu camlar temperlenebilir, kesilebilir, rodajlanabilir, delinebilir ve daha birçok işlemlerde kullanılabilir. Ultra Clear Camların ışık geçirmesi çok yüksek düzeydedir. Cam natürel ışık ile hoş ve kaliteli  iç odalar oluşturulmasına yardım eder.

Renkli Cam

Renkli cam özellikle binaların dış cephesinde estetik olarak önemli avantajlar sunan camlar arasında yer alır. Şık ve gösterişli bir yapısının yanı sıra farklı renk seçeneklerine sahiptir. Renkli camların bazıları ayna üretiminde ve alt cam olarak kullanılmaktadır. Tek cam olarak da kullanılan renkli camlar, farklı üretim aşamalarından geçirildikten sonra değişik formlarda da piyasaya sürülebilmektedir. Bunların yanında renkli camlar, temperli ya da kısmi temperli olarak da üretilebilir. Geniş bir kullanım alanına sahip olan renkli camlar, aynı zamanda birçok özelliği ile öne çıkar.

Birçok farklı rengi ile bulunduğu ortamın farklı bir ambiyansa bürünmesini sağlayan renkli camlar, estetik açıdan etkileyici modeller arasında yer alır. Dayanıklı yapıları ve ayna üretiminde kullanılmaları da diğer özelliklerinden biri olarak karşımıza çıkar. Sektörde ilgi gören cam modelleri olması nedeniyle oldukça fazla tercih edilir.

  • Renkli camları farklı üretim işlemlerinden geçirerek lamine cam, temperli ve kısmi temperli cam, emaye cam, yalıtım camı ünitesi, ayna ve bombeli cam olarak üretmek mümkündür.
  • Işığı yansıtan ya da belirli bir oranda absorbe eden modelleri vardır.
  • Dayanıklı bir yapıda olması için temperli ya da kısmi temperli olarak da üretilebilmektedir.

Boyalı Cam

Renklendirilmiş cam, geniş bir renk yelpazesinde sunulan çeşitli modelleri içerir. Bu cam türü, saydam camın üzerine uygulanan özel boyalar veya renklendirici maddeler kullanılarak elde edilir. Mavi, yeşil, kırmızı, sarı ve mor gibi canlı ve pastel tonlar arasından seçim yapabilirsiniz. Bu çeşitlilik, iç mekanınıza veya projenize istediğiniz atmosferi ve tarzı yansıtma özgürlüğü sağlar.

Renklendirilmiş camın belki de en belirgin özelliği, estetik değer katmasıdır. Bu cam modelleri, mekanlara karakter ve görsel cazibe katar. Örneğin, mavi tonlu bir cam, sakinlik ve huzur hissi yaratırken, kırmızı tonlu bir cam enerji ve canlılık hissi uyandırabilir. Renklendirilmiş cam modelleri, gizlilik sağlama ve güneş ışınlarını filtreleme konusunda da avantaj sunar.  Yüksek kaliteli malzemelerden üretildiği için çizilmelere, solmaya ve aşınmalara karşı dirençlidirler. Ayrıca, temizlik kolaylığı da sağlarlar.

Buzlu Cam

Şeffaflığı giderilmiş cam tipi olan Buzlu Camın br tarafı özel özdekle kaplanmıştır. Ayrıca kimyasal ya da mekanik prosedürler ile donatılmış cam çeşididir. Buzlu camlar tek desenli, sade desenli, iki renkli ve renksiz camların merdane arasından geçirilmesi sayesinde oluşmaktadır. Daha çok duş kabinlerinde ve iç kısımlarda kullanılan buzlu camlarda derinlik de çok önemlidir. 4 mm kalınlıkta olan buzlu camlar; 1200, 1400, 1600 ve 2000 mm ebatlarında olmaktadır. Bal, yeşl, Bronz ve mav renkleri bulunan buzlu camlar delinebilir, kesilebilir ve temper olarak da kullanılabilir.

Buzlu camlar hazırlanma aşamasında içine yerleştirilmiş olan tel ile Buzlu Cama çevrilebilmektedir. Güçlü bir darbe ile parçalamak mümkün olmadığı için güvenli cam çeşitlerindendir. Bu nedenle de yaralanma ve can kayıpları gibi istenmeyen olayların olmasını önlüyor.

Reflekte Cam

Reflekte Cam sıradan yüzdürme camın güneş ısısının azaltılması amacıyla yüzeyine metalik bir kaplama uygulanması ile elde edilir. Bu özel metalik kaplama aynı zamanda bir ayna etkisi yaratarak iç kısmın görünmesini engeller. Genel olarak bina dış cephelerinde kullanılır. Reflekte Camlar Pirolitik (Çevirim İçi) ve Vakum (Çevirim Dışı) olmak üzere iki farklı üretim şekliyle üretilirler.

 Ekstra solar kontrol gereken durumlarda tercih edilen reflekte camlar, cam daha üretim aşamasındayken camın bir yüzeyine solar kontrol sağlayan özel bir kaplama yapılması suretiyle elde edilir Renkli camlarda olduğu gibi en geniş kullanım alanı dış cephe kaplamalarıdır. Çeşitli  renklerde reflekte cam ürünleri bulunmakta olup, her ürünün değişik ısı izolasyon katsayıları vardır. Özel kaplaması sayesinde dışarıdan bakıldığında içeriyi göstermemesi diğer bir tercih sebebidir.Bu nedenle ofis uygulamalarında da sık sık kulanım alanı bulan bir cam çeşididir. Bu camlar tek camlı olarak kullanılabildiği gibi, ısıcam olarak da kullanılmaktadır.

Temperli Cam

Temperli cam, modern mimari ve endüstriyel tasarımda vazgeçilmez bir malzeme haline gelmiştir. Dayanıklılığı, güvenliği ve estetik görünümü ile geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir.

Aynı zamanda sertleştirilmiş cam olarak da bilinen Temperli Cam güvenlik camlarının bir çeşididir. Isıl ve kimyasal işlemlere tabi tutularak normal cama kıyasla daha yüksek mukavemetli olması sağlanır. Kırıldığı zaman büyük parçalar halinde değil küçük taneli buz parçacıkları görünümü veren kısım kırıklar halinde dağılırlar. Dağılan bu parçaların yekpare şekilde kırılan düz camlara nispeten daha az yaralama risk oluşturmaları beklenir.

Lamine Cam

İki veya daha fazla cam plakasının PVB (Polvinil Butral) kullanılarak ısı ve basınç yoluyla birleştirilmesi neticesinde elde edlen cama verilen isimdir. PVB kuvvetl bağlanma, optik berraklık, birçok yüzeye yapışabilme, dayanıklılık ve esneklik gib özel uygulamalar gerektiren alanlarda kullanılan bir çeşit reçinedir. Aynı zamanda koruyucu bir tabaka olan PVB oldukça esnek bir formdadır ve cam katmanları ile birleştirildiğinde tamamen şeffaf br görünüm kazanır. Bu polimer tabaka oldukça sağlamdır. Bu sebeple cam kırılsa dahi cam plakaların herhangi bir üzerinde meydana gelen kırılma diğer plakaya etki etmez ve kırılan parçaları üzernde tutarak düşmesini engeller. Cam ve ara katmanlarda muhtelif renk ve kalınlıklar seçilerek istenlen görünüm elde edilir. Lamine Cam genellikle ‘Güvenlik Camı’ olarak da tanınır. Bu özelliğine ilave olarak ses yalıtımı da sağlar. Lamine camlara temperleme işlemi uygulanarak daha yüksek mukavemet sağlanır.

İç Mimar Aleyna Kalaycıoğlu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir