Genel

Parke Nedir ? Parke Çeşitleri Nelerdir ? Parke Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Parke Nedir ?

Parke döşemelerde kullanılan organik bir kaplama malzemesidir. Doğallığından dolayı günümüzde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Gelişen teknoloji ile parke çeşitleri son derece fazladır. Derzli parke, derzsiz parke tiplerinde olmak üzere farklı dekorasyonlar yapmak için birçok renk ve model seçeneği mevcuttur.

Günümüzde, orman ürünlerinin kullanımında çevreci yaklaşımlar ve ekonomik nedenlerle geleneksel masif ahşap parke yerine daha çok laminat parke ve lamine parkeler olarak adlandırılan parke türleri kullanılır. Parke yer döşeme montajı yapılırken sertliği önlemek amacıyla parkenin altına plastik şilte yerleştirilir. Ayrıca parkenin duvar kenarlarında estetik görünüm kazanması için en dip kenarlara süpürgelik montajı ilave edilir.

Masif Parke Nedir ?

 Ahşapın kimyasal yapısına herhangi bir müdahalede bulunulmadan kendi doğal  yapısı korunan ahşap yer kaplama malzemesidir. Çeşitli ebatlarda üretile bilen masif parkenin yüzeyleri düzgün kısa ve uzun kenarlara açılan lamba zıvanalar ile sağ ve sol olarak birbirilerine birleşmesi sonucu zemine yapıştırılması mümkündür. Genel olarak masif parke 14mm ve 22mm olarak kalınlıkları değişkenlik gösterebilir. Masif parke özelliği itibari ile defalarca sistre edilebilir ve ilk gün ki gibi görünüm  sağlayabilir.

1- Sert ve dayanıklı yapıdaki ağaçlar kullanılır. Tek parçanın yüksek ısıyla işlenmesi sonucu oluşturulur.

2- Yapısına müdahale yapılmadığı için kendi doğal özelliği ve görünümünü korur. İlk kullanılan parke türüdür. Geleneksel parke veya masif parke olarak isimlendirilir.

3-  Üzerinde zıvana adı verilen kısım, parkelerin birbirine geçmesini sağlayarak montaj aşamasında kolaylık sağlar.

4- Parke fiyatları açısından pahalı bir seçenektir.

5- Uzun ömürlü, kaliteli ve dekoratiftir.

Uygulama yapılmadan önce mekan uygun koşullar altına getirilerek parkeler yaklaşık 15 gün bekletilmelidir. Bu sayede parke ortam koşullarına alışır. Zemine ilk olarak astar uygulanır. Astar kuruduktan sonra özel tutkalı ile birlikte parke montajı yapılır. Montajdan belirli bir süre sonra sistre adı verilen zımparalama işlemi, sonrasında ise cilası yapılır. Sonrasında istenilen renkte boya ve cilası yapılabilir. Uygulaması uzman ekipler tarafından gerçekleştirilmelidir.

6- Masif parke, doğal olması nedeniyle gözenekli bir yapıya sahiptir ve nefes alma özelliği bulunmaktadır. Isı ve ses izolasyonu sağlar

7-  Neme karşı hassastır.

Lamine Parke Nedir?

Üç kat ahşap malzemenin yüksek ısı ve basınç altında sıkıştırılması ile üretilir. Alt katmanda kolay bulunabilen iğne yapraklı ağaçlar veya kontrplak kullanılır. “Kalınlığı 12 – 15 mm arasında değişen bu parke türü üç ahşap tabakasından oluşur” (Özdöl,2010).

Lamine parkeler genelde üç katmandan oluşmakla beraber iki katmandan da oluşabilir. En alt ve orta katmanlarda yumuşak ağaçlar kullanılır. İki ağaç katmanı 5-10 mm kalınlığında ve parke oluşturmaya uygun nitelikte olan ahşaptan 2-5 mm kalınlığında katman ile birbirine dik gelecek şekilde sıcak preste tutkal ile yapıştırılır. Bu sayede malzemenin çalışması engellenerek hava koşullarından nemden rutubetten daha az etkilenmesi sağlanır.

Masif parke ile benzer üst katmanı olması nedeniyle gözenekli bir yapıya sahiptir ve nefes alma özelliği bulunmaktadır. Parke yüzeyindeki deformasyon sistre işlemi ile giderilebilir. Onarım gerektiren durumlarda kısa süre ve az maliyetle onarım yapılabilir. Maliyet olarak masif parkeye göre işlenmesi kolay ve üretim kolaylığı nedeniyle daha uygundur.

1- Çok fazla renk ve çeşitleri mevcuttur. Bunlara örnek olarak meşe, kayın, sapelli, doussie, akçaağaç, iroko, merbau gibi çeşitler örnek verilebilir. Parke çeşitleri açısından zengindir.

2- Uzun ömürlü, kaliteli ve dekoratiftir

3- Sistre ve cila işlemleri masif parkedeki gibi uygulanabilir.

Laminant Parke Nedir?

Laminat parke 4 farklı tabakanın sıkıştırılması ile oluşmuş kompozit bir malzemedir. Ağaç yan ürünlerinin veya talaş gibi malzemelerin yüksek basınç altında özel tutkallar ile preslenmesi ile parke levhası oluşturulur. Bu levha üzerinde istenilen renk ve modelin basıldığı kağıda, emprenye olarak adlandırılan reçine emdirme işlemi yapılır. Üzerine çizilme ve darbelere karşı koruma sağlamak amacıyla selülozik esaslı film tabaka kaplanır. Parkenin alt kısmında rutubete karşı dayanıklı olmasını ve şeklini korumasını sağlayan melanin kaplama uygulanır.

Geçmeli sistem sayesinde kolay bir şekilde uygulanabilir. Lamine parke ile benzer biçimde yüzer sistem kullanılarak uygulanır. Yapıştırma sistem uygulanan ürünler de bulunabilir. Laminat parke diğer çeşitlere göre çizilme ve darbelere karşı dayanıklıdır. 

1- Laminat parke, kaliteli ahşaba göre daha ucuz olan MDF, HDF veya yonga levhaların yapıştırılmasıyla oluşturulur.

2- Ağaç görünümlüdür sentetik malzemedir, doğal ağaç değildir.

3-  Laminat parke yüzeyleri düzleme ya da cilalama gibi bir işlem istemez.

4- Hava geçirgenlik özelliği yoktur. 

Parke Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Parke seçimi yaparken mekanda bulunan mobilyaların rengine, dokusuna, duvarların rengine göre doku ve renk seçilebilir.

Doğal malzeme içeren ürün istenmesi durumunda, lamine veya masif parke tercih edilmelidir. Masif parke maliyeti yüksektir. Tamiratı zor ve uzmanlık gerektirir. Uzun ömürlüdür ancak nem dayanımı düşüktür. Renk değişiklikleri yapılabilir.

Lamine parke maliyet açısından masif parkeye göre daha uygundur. Tamiratı daha kolaydır.

Laminat parkede renk ve doku baskı alındığı için seçenek daha fazladır. Neme dayanıklıdır. Doğal ürün değildir ve kullanılan malzemeler nedeniyle sağlık açısından sakıncalı olabilir.

Süpürgelik Rengi: Parkenin görünümünü daha güzel bir hale getirmek için parkelerde yakın tonlu renkler veya zıt renklerde yüksekliği fazla süpürgelikler seçmelisiniz. Genel mekan görünümünüze bu şekilde farklı bir hava oluşturabilirsiniz.

Derzli Parke ve Derzsiz Parke

Derzli parkelerde, plakaların birbiri ile birleştikleri bölgelerde V şeklinde 1 mm lik boşluklar vardır. Bu boşluklar seramiklerdeki gibi derz görüntüsü oluşturmaktadır. Burada unutulmaması gereken husus seramikler döşendikten sonra derz dolgusu harç ile yapılırken parkelerde böyle bir işlem yoktur. Derzli parke, fabrikasyon olarak bu şekilde üretilmektedir.

Derzli parke kullanmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bir husus vardır. Derzlerin zarar görmemesi için mobilyaları itekleyerek değil kaldırıp taşımalısınız.

Derzsiz parke, plakalarının birleşim bölgelerinde herhangi bir derz boşluğu olmayan, parke montajı yapıldığı zaman tek parça görünüme sahip olan parke türüdür. Temizliği nemli bir bez yardımı ile kolayca yapılabilir.

İç Mimar Aleyna Kalaycıoğlu

KAYNAKLAR:

https://lnyapi.com/parke-cesitleri-ve-ozellikleri

https://tr.wikipedia.org/wiki/Parke

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir